Start nu je eigen gratis webshop op Instagram en Facebook!

Facebook stores

Facebook komt met een nieuwe webshop-functie: Shops. Hiermee kunnen ondernemers gratis storefronts (online etalages) op Facebook en Instagram inrichten. Deze lancering geeft een grote boost aan e-commerce via social media. Handig voor bedrijven die hun fysieke verkoop naar de online wereld willen verplaatsen.

Facebook lanceerde eerder al verschillende initiatieven om ondernemers in deze crisistijd te ondersteunen, zoals inzamelingsacties op Facebook, de ‘Steun het mkb’-sticker en -giftcards op Instagram. Met Shops gaat het platform nog een stapje verder. Dit maakt het voor bedrijven makkelijk om zowel via Facebook als Instagram online je producten en diensten aan te bieden.

Facebook stores

Hoe werkt het & hoe ziet het eruit?

Het werkt eigenlijk heel simpel. Zoals je op de afbeelding hieronder kunt zien, loodst Facebook je overzichtelijk door alle stappen heen.

  • Allereerst krijg je de optie om de lay-out en stijl aan te passen. Met deze opties kun je de Shop mooi laten aansluiten bij je eigen huisstijl.
  • Ook de grootte, kleur en het uiterlijk van de tekst en knoppen kun je personaliseren.
  • Naast de standaard kleuren die Facebook voorschotelt, is er gelukkig ook een extra optie om je eigen huisstijlkleur via een HEX-code in te voeren.
  • Rechts in beeld zie je direct het voorbeeld. Hier kun je ook switchen tussen de look & feel op Instagram en Facebook.
storefront

Ben je klaar met je Shop? Dan verschijnt het op de onderstaande manier op je Instagram- en Facebook-tijdlijn.

joo

Op het moment is direct afrekenen via Shops alleen beschikbaar in de Verenigde Staten. In de andere landen moeten de gebruikers nog doorklikken naar de pagina van de webshop. Maar als het aan Facebook ligt komt hier snel verandering in.

Steeds meer online verkopen

Met de lancering van Shops wil CEO Mark Zuckerberg bedrijven helpen om tijdens de coronacrisis hun producten te blijven verkopen. Hij liet tijdens een livestream weten: “If you can’t physically open your store or restaurant, you can still take orders online and ship them to people.” Nu het coronavirus de fysieke winkelbezoeken belemmert, maken steeds meer bedrijven de stap naar online verkopen. Dat is bijvoorbeeld zichtbaar in de enorme stijging in verkopen via Amazon.

Met de nieuwe webshop-functie gaan ze ook echt de concurrentie aan met Amazon. Facebook heeft al meerdere acties ondernomen om toe te treden tot de e-commercewereld, maar tot nu toe waren deze pogingen nog niet heel succesvol. Maar naast Amazon kunnen grote platformen als bol.com en Coolblue hier natuurlijk ook de impact van gaan voelen.

Om de online ervaring zo optimaal mogelijk te maken, werkt Facebook samen met partners zoals Shopify, BigCommerce, WooCommerce, ChannelAdvisor, CedCommerce, Cafe24, Tienda Nube en Feedonomics. Via de software van deze bedrijven kun je de producten in je ‘webshop’ aanbieden.

Nog in de pijplijn

Facebook is ook van plan om aankopen via livestreams mogelijk te maken. Op die manier kun je bijvoorbeeld een model live kleding laten tonen aan je publiek en de items die hij of zij draagt taggen. Dan verschijnt het product uit de Facebook-catalogus onderin beeld.

Daarnaast werkt Facebook aan het integreren van loyaliteitsprogramma’s voor het bijhouden van (spaar)punten en beloningen.

Slimme zet van Facebook

Naast de voordelen voor bedrijven, zitten hier natuurlijk ook voordelen aan voor Facebook zelf. Deze lancering creëert veel nieuwe zakelijke kansen, voor zowel advertenties, betalingen en andere services. Je kunt nu natuurlijk adverteren voor jouw Shop en er worden kosten in rekening gebracht als je de afrekenoptie van Facebook wil gebruiken.

Ook krijgt Facebook op deze manier natuurlijk veel meer data binnen. Wil je meer weten over de privacy rondom Shops? Dan verwijs ik je graag naar deze pagina.

Nog even op een rij

  • Het aanmaken van Shops is eenvoudig en gratis.
  • Met de inzet van Shops komt online verkopen voor veel bedrijven dichterbij.
  • Met een gepersonaliseerde coverafbeelding en accentkleuren kun je de Shop laten aansluiten bij jouw huisstijl.
  • Je kunt zelf bepalen welke producten je in de catalogus wil zetten.
  • Via Messenger, Instagram en WhatsApp kun je makkelijk contact houden met de klant.
  • Shops zijn zowel zichtbaar op je bedrijfsprofiel als in Stories of advertenties.

Facebook Shops wordt vanaf 20 mei binnen een aantal maanden wereldwijd uitgerold.